Yoga yapmaya karar verdin ama nereden başlayacağını bilmiyor musun? Bu antik öğreti zahmetsiz şekilde yapılabilir; hem bedenine hem zihnine yararı olan birçok duruş içerir. Uygun bir mat, duruşlar arasındaki geçişleri rahat yapmanı sağlayacak esnek giysiler ve iyi bir eğitmen ile başlamaya hazırsın!
Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan yoga pratikleri, günümüzde modern dünyanın en popüler uygulamaları arasında yer alır. Her gün sayısız insan çeşitli noktalarda yoga yaparak bedeniyle zihni arasındaki dengeye ulaşmaya çalışır. Doğadan ilham alan asanalar vücudu güçlendirirken esnetir ve şekillendirir. Duruş bozukluklarını giderir. Bunun yanında kronikleşmiş eklem sorunlarını, ya da yorgunluk ve stres kaynaklı ağrıları düzenli pratiklerle iyileştirebilirsin. Pratikler sırasında zihnini rahatlatarak birçok problemi daha rahat çözebilirsin.
Yogaya başlamak için özel bir zaman ya da belirli şartlar yoktur. Fiziksel ve nefes egzersizleri içeren yoga pratiği hemen herkes içindir ve her zaman yapılabilir. Şimdi, şu an, oturduğun yerde bile yapabilirsin.
Neden Yoga?
Yogaya başlamaya karar verenlerin bir ya da birden fazla sebebi vardır. Sıralayacak olursak insanlar Hindistan topraklarında doğduğu düşünülen bu mistik egzersizlere şu sebeplerden başlayabilir:
- Daha sağlıklı bir bedene ve daha berrak bir zihne sahip olmak
- Daha esnek ve daha dengeli olmak
- Duruşunu düzeltmek
- Daha iyi görünmek
Aslında yoga yukarıda sayılanlardan fazlasını sunar. Düzenli pratikler sana neler kazandırabilir?
- Metabolizman güçlenir ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilirsin
- Sadece esneklik ve denge değil, güç de kazanırsın
- Pratikler adet döngülerindeki düzensizlikleri ya da ağrıları gidermeye yardımcı olabilir
- Huzursuzluk ve stresi azaltır, uykusuzluk problemini ortadan kaldırabilir
Düzenli pratik yapmanın henüz tıbben kanıtlanmış olmayan birçok faydası mevcuttur.
Yogaya Başlarken Nelere İhtiyacın Var?
Tenis, yüzme, basketbol gibi sporları özel ekipmanla yapman gerekir. Ek olarak her biri için özel spor alanına ihtiyaç duyarsın. Yoga için de bazı gereklilikler vardır. Ancak antik zamanlardaki yogileri düşünecek olursan, doğadayken hiçbir şey kullanmadan da bu pratikleri yapmak mümkündü. Ama günümüzde doğada o koşullarda değilsen, birkaç parça aksesuar yolculuğunu daha konforlu ve eğlenceli hale getirir.
Şehir hayatında doğayla ilişkimiz sınırlıdır. Her zaman çimlerin ya da kumun üzerinde pratik yapma şansımız olmayabilir. Yoga matları tam olarak bu nedenle icat edilmiş olan faydalı ürünlerdir. Evlerimizde ya da özel sınıflarda pratik yaparken zeminin üzerinde kaymamızı engelleyen matlar eklemlerimizi korurlar. Bu nedenle, iç mekanlarda pratik yaparken iyi bir yoga matına sahip olman tavsiye edilir.
Başlangıç Seviyesinde Hangi Matı Kullanmalısın?
Yoga, birden fazla türü olan ve farklı seviyelerde yapılan bir egzersiz pratiğidir. Asana adı verilen pozların her birinde farklı el-ayak duruşları kullanırsın. Sana en uygun olan matı seçerken dikkat etmen gereken ayrıntılar şöyledir:
- Yastıklama özelliği: Yoga matının kalınlığı zeminle beden arasında bir destekleme imkanı sunar. 1mm, 2mm, 3mm, 4mm, 5mm ya da 6mm kalınlıklarında yoga matları bulunmaktadır. Başlangıç seviyesinde 5mm ve üzeri yoga matı modelleri tercih edilebilir
- Kaydırmazlık özelliği: Yoga her beden anatomisinde farklı deneyimlenen oldukça öznel bir yolculuktur. Her yoga matının sağladığı kaydırmazlık performansı da farklıdır. Kendi bedenini iyi tanımak, ihtiyaçlarını doğru anlamak ve kayma eğilimine göre detaylı araştırma yapmak gerekir.
- Yüzey yapısı: Microfiber yüzey yapısına sahip Liforme yoga mat yüzeyi ile %100 doğal kauçuk malzemeden üretilmiş Manduka eKO serisi matların yüzeyleri farklıdır. Malzeme ve tasarım kararlarına göre değişkenlik gösteren yüzey yapıları matın eller ve ayaklarla olan temasını şekillendirir.
- Hangi malzemeden üretildiği: Yoga matları farklı malzemelerden üretilirler. Kauçuk ve Mantar gibi doğal içerikli ekolojik matların yanı sıra TPE ve PVC gibi plastik hammaddelerden üretilmiş yoga matları bulunuyor. Malzemenin özellikleri yoga matının kaydırmazlık, dayanıklılık ve tutunma gibi major performans kriterlerini doğrudan etkiler.
- Ağırlığı ve ölçüleri: Yoga matları farklı kalınlıklarda ve ölçülerde üretilirler. Her ihtiyaca cevap verebilmek için bir çok yoga markası ürün çeşitlerini geliştiriyorlar. Matın kalınlığı arttıkça ağırlığı da doğru orantılı olarak artar. Eğer evde yoga yapacaksan ve matını sürekli taşıman gerekmeyecekse ağırlık bir sorun olmayacaktır. Ancak, yoga stüdyosu gibi dış bir mekanda yoga yapacaksan ve matı taşıman kaçınılmaz ise taşıması kolay yoga matı önemli bir kriter olacaktır.
Bunların dışında bazı başlangıç seviye modellerde kılavuz çizgiler yer alır. Bu çizgiler yeni başlayanlara yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Pozlarda ellerini ve ayaklarını hangi noktalara koyman gerektiği konusunda yol gösterirler. Bu şekilde seanslarını daha rahat tamamlarsın. Kılavuz çizgiler yalnızca başlangıç seviyesinde değil, diğer seviyelerde de kullanılır. Öyle ki birçok eğitmen bu tip kılavuz çizgili Liforme yoga matlara sahiptir.
Kendine uygun özelliklerde matı aldıktan sonra pratikler sırasında giyeceğin spor kıyafetleri seçmelisin. Eğer elindeki taytlar sıkı ve esnek özellikte değillerse asanalarda hareket ederken zorlanabilirsin. Şekilden şekle gireceğin yoga seansları için hafif ya da orta destekli sporcu sütyenleri ve duruşlarla uyumlu yoga tayt modellerini tercih edebilirsin. Böylece asanalar arasında hareket ederken yalnızca pozlarına odaklanabilirsin.
Yogaya Başlangıç
Giysilerini ve matını hazırladıktan sonra kendine bir plan yapman gerekir. Yoganın farklı ihtiyaçlara hitap eden ve değişik hareketler barındıran birçok türü vardır. Bedenini ve zihnini bu felsefeyle şekillendirmeye karar verme sebebin sana uygun olanı belirler. Vinyasa, Iyengar, Kundalini, Ashtanga, Bikram, Hatha, Yin ve Restoratif yoga başlıca türler arasında yer alırlar. Kendine uygun olan türe karar veremiyorsan bir eğitmenin desteğini alabilirsin.
Popülerliği gün geçtikçe artan ve batı toplumları arasında bir spor gibi görülen bu antik egzersiz metodunu yapabileceğin birçok stüdyo ya da salon mevcuttur. Bu yerler bir yandan sosyalleşmeye yararken diğer yandan bir eğitmenle canlı olarak çalışma şansı sunar. Eğer kendi kendine yoga yapamayan ve motivasyonunu çabuk kaybeden biriysen bir stüdyoya devam edebilirsin.
Bunun yanında yoğun çalışan ve dışarıda spor yapmaya zaman ayıramayan biriysen evdeki seçeneklerini gözden geçirebilirsin. Artık birçok fitness uygulamasının içinde yoga bölümü de var. İyi bir uygulamayı indirip kendine başlangıç seviyesinde bir program hazırlayabilirsin. Sosyal medyadan ders veren yogileri takip edebilirsin. YouTube üzerinden başlangıç sınıflarını izleyip uygulayabilirsin. Web, her seviye için yüzlerce farklı ders bulabileceğin harika bir kaynaktır.
Bedeninin yapabildiklerini gördükçe seni kendine çekecek olan bu mucizevi pratikler, motivasyonunu arttıracaktır. Asanalarda ustalaştıkça yoga, günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelir. Önemli olan ne zaman başladığın değil, başlamış olmandır. Bu derin ve yararlı pratikler bütünü bedenini ve zihnini birbiriyle bağlar ve seni rahatlatır. Eksik olan dengeni bulmana yardım eder. Bu denge sadece fiziksel anlamda değil, zihninle bedenin arasındaki uyumun getirdiği benzersiz dengedir. Şimdi matını açıp pratik yapmaya başlayabilir ve kendi dengeni keşfedebilirsin.